Du är vad du äter. Hjärndöd massa.

Jag kom på en sak jag hade tänkt skriva om den där bakisdagen i förrgår. Saker som går att köpa som borde ge dödsstraff. Eller lite pisk i alla fall. För jag gick ju där på Willys med syster Matilda och insåg att den där produkten jag sett reklam för inte var ett skämt eller en dröm.

Någon tycker alltså att det är en bra idé att tära lite på miljön med tillverkningsenergi och en massa extra förpackningar för att det finns brända människor som tycker att SMULPAJ är en tuff utmaning att göra från scratch. Alltså jag kan baka och så, jag är ingen stjärna, men det är åtminstone så bekant att jag vet att smulpaj endast är snäppet mer avancerat än chokladbollar. Sånt man låter sina barn göra själva när de är 4 år.

Jag är för economies of scale och så, lägga största biten på massproduktion om det gör det effektivare totalt sett, det finns massor av saker som man gärna får slippa att göra själv hemma, men den där typen av halvfabrikat hör inte hemma i min verklighet. Den ska bort. Ja, och så kan du ju räkna ut själv att den kostar som ett skämt också.

Lite mindre allvarligt men lika ofattbart är alla jävla mixar till ett färdigt bröd. Packa ihop sånt på fabrik lär inte ta så mycket onödig energi, kan till och med vara effekivt, men för en konsument att köpa och gå hem och tro det ska vara lättare… Alla för en rookie kritiska punkter i bakning är ju kvar! Du kan jäsa över den (eller om det gud förbjude är bakpulver istället för jäst – än värre), du kan misslyckas med formen, och du kan framför allt fortfarande bränna skiten ur den stackars degklumpen. Är det pizzadegsmix måste du dessutom fortfarande kavla helvetet.

Link hade sett frysta färdigkavlade pizzabottnar i Spanien, platta och enkla grejor, som ett Ikea-paket. Så gör man ett redigt halvfabrikat. Orkar du inte laga eller baka nåt annat på riktigt kan du väl för fan köpa nåt helt färdigt.

– – –

Annan produkt man ser reklam för men inte vet om de driver med en: Parfymen Bruno Banani. Nån som vet? För jag tror fan inte mina ögon.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Du är vad du äter. Hjärndöd massa.

Comments are closed.