75 cents for your thoughts. Tar mitt ansvar, part II.

Inför ESC del fyra av fyra på teve ikväll, och gud! Kroatien skulle enligt vad jag redan hört ha en “rappare” på 75 bast vid namn 75 cents. Det stämde, förutom då att citationstecknen var ännu större än jag trott på “rap”. Men på ett bra sätt! Det är ju bara prat och inte alls de vanliga sopförsöken till flow à la Markoolio (hans vers på Ta d lugnt-remixen undantagen) som det brukar (Daz Sampson för två år sedan, någon?).

Alltså: En söt gubbe klagar på vardan som skröplig figur. Och scratchar på en trattgrammofon. Helt magnifikt! Ingen topp 5 men definitivt nåt att ta hem och krama. Kan lätt gå långt i tävlingen också, och Babben tycker den är en av de bästa! Dock var hon inte alls på min sida lika mycket som tidigare. (Tog du illa upp av mitt frieri? Kom igen, älska bulgaren for me!)

Övrigt som ska nämnas, på gott, på ont, på annat:

PÅ GOTT:

Bulgarien kommer starkt med en riktig jävla untz-låt. Fet på allvar och kommer förhoppningsvis bli remixobjekt av klubbars DJ:s i sommar, om creddiga världen fortsätter vara lite smakprogressiv. Och ni som trodde Tellier skulle stå för remixgrunden. Jag vill dansa till det i alla fall, den är lätt på min Topp 5.

Frankrike. Tellier som sagt, ok den är bra. Men jag gillar inte överhypen av hans medverkan, jag tycker mest det är allmänt trevligt att det kommer in lite inte-så-ful-kultur i ESC. För nån Topp 5 för mig tror jag inte det blir. Vi får se när jag räknar ihop nedan. Lena Ph:s kommentar i Inför var i alla fall sjuuukt rolig, särskilt om man klippte ner den lite: Jag tänker på Borat […] han är ju på riktigt den här. (Oklippt betyder meningen hon sa faktiskt, om man ska vara hård, samma sak som min edit, men bisatsen mellan var nog tänkt att ändra riktning.)

Jag måste också säga FYR-MAC bara för att sista avsnittet Inför var så jävla dött på topphits (och egentligen var det rätt segt överlag i år). En helt vanlig habil balkan/öststandard som andra gör bättre men ändå duger. Plus att jag gillar mitt nya smeknamn på landet (Makedonien alltså).

PÅ ONT:

Georgiens jävla pekoral om världsfred sjungen av ett blindo kan gå och gömma sig. Så jävla tråkigt och alla i panelen var dumma i huvudet, bara finnen sa emot. Spekulativt och som sagt färgflagetrist.

Cypern kör på gammal scenshow hittad i container på 80-talet och har en låt som låter som ett musikalnummer utan sitt sammanhang. Och heter Femme Fatale ! Nej tack. Skicka en Halloumi istället.

Jag blev riktigt provocerad också. Det var Spanien som gjorde det. Alltså fuck vilket slöseri på ett bra jävla beat att fulsjunga och inte ens ha en refräng av rang. Jag ska sno beatet och göra det bra själv. FAN. Årets line-up har kallats för rik på kalkon på olika sätt in the press, men jag ser ändå det än mer specifika lokala komiker/fenomen tror de kan funka utomlands som mer gemensam nämnare. Irland, Estland och nu Spanien.

PÅ ANNAT:

England skämmer i alla fall inte ut sig i år igen (Daz! som sagt). Malta har riktig kalkon av snittet bara jävligt dåligt, och töntig titel (Vodka). Serbien kör på ballad igen. Jag frågade mig i mina privata rå-anteckningar som du inte fått se (än?) om vi kan ha en balladvinst i år också när det gällde Polens låt (Mimi-komplex!). Därtill då, alltså, en balladvinst igen av samma land som förra året? Näe. Och så ska det tilläggas att Nederländerna borde hamnat under rubriken fett igår, för det är den banne mig.

Dåså. En TOPP 7 (vem kan begränsas till 5?):

7. Tjeckien: Tereza Kerndlova – Have some fun
6. Kroatien: Kraljevi Ulice & 75 cents – Romanca
5. Armenien: Sirusho – Qele Qele
4. Ukraina: Ani Lorak – Shady lady
3. Bosnien-Hercegovina: Laka – Pokusaj
2. Sverige: Charlotte Perelli – Hero
1. Bulgarien: Deep Zone & DJ Balthazar – DJ, take me away

Ha! Det trodde du inte va? Sverige så högt placerat är oerhört not-me. Faktum är att jag satt Bosnien-Hercegovina som solklar etta om inte den börjat så jävla långsamt (över en minut av tre totala innan the action börjar är oacceptabelt i ESC) och jag kan mycket väl låtit mig påverkas av att man hört Hero så mycket redan, men ändå. Vi får se efter revideringen när det är finaldags, för hur alla gör sig live kommer definitivt påverka. Jag har noll förhoppningar på Tereza Kerndlova där (såg ett klipp… huuuga), och fan vet om Ani Lorak (felstavat igår, sorry!) pallar heller. Men så kan det ploppa upp oväntade saker jag inte sett förr också, kanske en heljoker?

– – –

Det var för övrigt inte alls Timbo som producerat Dima Bilans låt, men väl Jim Beanz som gjort ärenden åt honom, och andra låtar på hans kommande album ska, om man ska tro the buzz, vara T.Mosley-signerade. Verkar ju inte helt orimligt. Och Danja skulle vara med på ett hörn tror jag.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.