Röd stjärna över högstadiet

Levandehistoria.se, jag vet inte.

Jag har slagits lite med mig själv i huvudet och det är inte första gången. Jag vet inte riktigt hur det ska sägas, men hela grejen stör mig något enormt. Den senaste kampanjen från statens historieläxa handlar om kommunistiska regimer, det har stått lite i pressen om saken senaste veckan, och jag vet inte.

Det är skitsvårt. Yoho hade häromhelgen besök av en Estnisk kompis som hon och de andra utbytarna från min B-townklass kände i Prag. Hon berättade att han reagerat på en snubbes knapp med röd stjärna. För honom var det ofattbart att någon kunde gå omkring med en röd stjärna, ryssen i Estland är i allra högsta grad oförlåten. Det här går inte att bortse från. Så när jag sitter på Uppåt och hör om den grejen, just som jag tidigare på kvällen suttit med den första versionen av den här texten, tvingas jag böja till några tankar.

Det har i alla fall alltid stört mig, som sagt är det inte första gången jag slåss med mig själv. Bland alla dessa pappaböcker man sett ligga hemma hos föräldrarna har Kommunismens svarta bok och Staffan Skotts böcker figurerat och stuckit i ögonen på en 16, 17, 18-årig Gustav som fått för sig att han ska kalla sig kommu. Lär ju stuckit en del mer för nån som faktiskt var hängiven maoist när det begav sig. Men så vet ju både jag, han och du att det där är en spekulativ benämning, “kommunismens” svarta. Alltså jag hoppas du vet det.

Det svåra alltså, att med respekt för folk som verkligen tryckts ner av Stalin och hans likar kritisera denna sammanblandning av helt olika saker. Men sättet att göra det på är inte att hålla på och låtsas som att det inte var så jävla farligt, och det är ju ytterst pinsamt för hela vänstergenren att det ens finns, men det gör det. Både såna som kör med rena förnekanden (piiinsamt!) och de som kör medelst oväsentliga invändningar. Klassiska invändningar mot Kommunismens svarta bok m.fl. har exempelvis varit att en stor del av dödstal som tillskrivs Sovjetdiktaturen egentligen varit från svält och inte genom nazi-like dödsläger, men vafan spelar det för roll?

Ja, det spelar alltså roll, men det är inte nånting förmildrande.

Vad som är viktigt är istället klassisk invändning nummer två: att hela tiden, trots att det för alla oss som gnabbats i åratal från båda håll om det här börjar bli en floskel i stil med rasism bygger på okunskap och rädsla, påpeka den relevanta skillnaden mellan Förintelsen och döda i Sovjet m.fl. Nazismen inkluderar i princip folkmord i sin ideologi, medan kommunismen, ja den säger faktiskt inte ett smack om den saken. Om man ska vara petnoga kan man till och med hävda att kommunismen inte ens är totalitär, att proletariatets diktatur var Lenins efterkonstruktion och inte nåt Marx & Engels kommit på. Men jag är faktiskt inte ute efter att hävda kommunismen som the shit. Jag måste nog säga att den är naiv i stil med anarki, nyliberalism, och alla andra inriktningar med minsta grad av determinism eller överdrivet optimistisk inställning till människan.

Men att skilja bort kommunism från sammanhanget är viktigt av ett annat skäl. För att om vi ska fatta totalitära system kan vi inte hålla på och låtsas som att de har något annan ideologi än just totalitariteten själv. Att ta och behålla makten, där ligger diktaturens kärna. För att vara utomstående och se igenom propagandalögner i främmande diktaturer fäster man jävligt stor vikt vid dem när man köper att kommunistiska intentioner var sanna. Det var ju propagandabullcrap! Kolla på fucking Kina, hur mycket kommu är de där? Men fortfarande kör de samma propagandatugg, de fejkar sin kommunism och vi fortsätter låtsas som att det stämmer. Tjenare, planekonomin försvann ju redan under Deng Xiaoping.

Låt oss anta att syftet med Forum för levande historia är att lära av historien och se till att det inte blir nån mer förintelse i Europa. Gott så, vi kör hårt på att påpeka att Hitler var folkvald, att det lika gärna kunde vart nån annan och att det var vanligt folk som du, brevbäraren och din moster som angav judar på löpande band (och var antisemiter långt före Hitler var född). Vanligt folk, både i Tyskland och i ockuperade länder. Men en totalitär stat kan göra allt det där jävligt bra utan din hjälp, och det är klart det hjälper med fet propagandaoffensiv och skenrevolution innan man tar makten ordenligt, men knappast ett måste. Pol Pot hade lika gärna kunnat stapla huvuden i pyramider i Ulf Ekmans namn som i Kommunismens.

Men ja. Att inte dra omkring på sin jävla Sovjetkitsch, eller åtminstone ha lite känsla för rätt/fel tillfälle, kan väl dock vara ett hyfsat rimligt pris för att visa respekt för folk som faktiskt drabbats, för dessa är det nog skit samma om Sovjet eller Kina verkligen var äkta kommu eller inte. Och herregud vad less jag är på alla puckade youngsters (och än mer puckade vuxna) som befattar sig med den där Che-bilden (vars kommersiella spridning dessutom är själva definitionen av ironi).

Så har vi en extra störande sak. Jag kollade runt lite på myndighetens (ja det är faktiskt en statlig myndighet vi talar om, som lyder under regeringens direktiv) hemsida och noterade först till viss glädje att man inkluderat en massa info om alla möjliga folkmord och liknande, även tvångssteriliseringarna och rasbiologiska institutet i Sverige, och det verkar ju lite Sisyfos att hålla på att lista alla brott mot mänsligheten ever, men ändå, jag kunde inte längre kontra med att man ju faktiskt måste lista det-och-det brottet signerat korståg/kolonism/whateva också om man nu ska lista Gulagfakta (klassisk invändning nummer tre). Men sedan såg jag också att det fanns så mycket mer än så. Bland annat en artikel om olika högerextrema rörelser i Sverige och lite kopplingar till SD. Och det här är nog den ännu svårare saken. Jag kan verkligen inte tycka att det är ok att staten genom något som ska kallas myndighet bedriver en så specifikt riktad ideologisk kampanj. Oavsett om det rör sig om organisationer som rent bokstavligt är nazister. Snuten kan få hålla på och spana på dem, men staten ska fan låta bli. Både för att jag inte tror på det sättet som lösning på att hejda främlingsfientlighet och för att det är direkt obehagligt med staten som propagandamaskin. Jag menar, how’s that for totalitarian?

Vänstern står dessutom på tur. Det kommer bli en rough time för alla små nya vänsterkids när de sitter där i högstadiet och ser på statens upplysningsfilmer om Gulag och måste försvara sin nyfunna socialism när andra kids trackar dem och tror de vill ha ett nytt Sovjet. Precis på det sättet dyker de puckade bortförklaringarna upp. Jag vet, för jag drog dem själv när jag var 16.

Upprop mot that shit här. Det är inte bara gamla R:are i rutiga skjortor som satt emot.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.