J’accuse

“Grova påhopp från kapat konto” [update: “kapat” ändrat till “twitterkonto”], skriver GP om en serie tweets som publicerades på Chalmers-professorn Tor Aulins konto igår och som innehöll minst sagt otrevliga saker om Ann Heberlein. Inget nytt under solen vad gäller twitter, där finns gott om vidriga typer bakom såväl anonyma konton som namngivna, men när orden kommer från en professor på Chalmers? Inte direkt en rasistknäppis eller finnig joltcola-nörd som trollar lite. Nu hävdar alltså Tor Aulin själv att det inte var han, att han faktiskt inte varit på jobbet och twittrat sedan i tisdags, och att någon måste kapat kontot.

Men, Tor, om det inte var du, så var det definitivt något som imiterade ditt uttryckssätt väldigt bra. Redan i tisdags började nämligen påhoppen mot Heberlein* – inklusive de tweets citerade i GP – och den som bläddrar tillbaka någon dag till ser att samma stil inte är ovanlig emot debattmotståndare i övrigt. Och det är definitivt inte bara senaste veckan, som hittas i skärmdumpen nedan, som tonen är sådan. Att Heberlein dessutom har försökt få tag i honom per telefon talar också emot att han helt ovetandes får samtal om GP samma kväll. Aktuella tweets ligger även kvar i skrivande stund (och dumpen nedan togs lunchtid idag) – kan inte en professor i information theory radera tweets? Vilken vrålsnajdare är människan som kapar kontot i minst två dagar för detta, obemärkt?

Klicka för hela bilden (stoooor bild)
Klicka för hela bilden (stoooor bild)

Låt mig nu först säga att en otrevlig ton är harmlös i de flesta fall, även om grovheter må vara otaktiska i debatter, men upprepade trakasserier som dessa är inget annat än mobbning. Nätet råkade vara arenan men ropa nu inte nätmobbning, för det här är ingen särart. Varje gång vi upplåter utrymme åt att diskutera “näthatet” flyttas fokus från mobbning till teknikfobisk retorik, som även i många fall är falskt ungdomscentrerad. Den här incidenten synliggör det faktum att inte bara tonårsgrabbar och troll sysslar med mobbning, för inte ser det ut att vara någon annan än professorn som twittrat.

– – –

* Detta är det allra första: “Är det så att du lever på att vara Sveriges största knäppskalle? Vad gör du på LU?” Efter några till i samma, och värre, stil kommer “ifrågasättandet” av hennes arbete.

Tweets från förra veckan och hela vägen till kontots början hittas här:

Tor Aulin Collection del 2

Tor Aulin Collection del 3

– – –

UPDATE: P.S., förresten, såhär gör man när ens konto kapats.

UPDATE2: Mer i GP.

UPDATE3: Klara besked.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.