En bro-code-rant

Man (<– bokstavligt talat!) läser Hurricane Ståhl om varför hon inte kräver lika mycket av män som av kvinnor och ställer den rimliga följdfrågan: Om kärleken är sveket mot könet, varför kräver inte jag mer av män som hon gör av kvinnor?

Det är inte en diss, alltså, det är nästa steg. Jag ska inte ta och slira iväg på att mina erfarenheter är giltiga för alla män, däremot tror jag att jag inte är ensam man om att ställa … jamen, lika låga krav på alla. Jag är ju en “skön kille” som gillar folk. Förmodligen klarar jag mig från det värsta av den sorten, men bro-gemenskapen känns ofta som väldigt nära till hands. Det är inte bara en fråga om kärlek för vi har också makt att kunna hålla varandra om ryggen.

Ett par valmöjligheter här: Antingen är det av naturen kvinnor som tävlar och intrigerar och män som bygger gemenskap. Eller så görs det bara som efter bästa förmåga i en riggad värld. Inga överraskningar med att jag håller på tvåan där.

Att vara man här gör i alla fall att jag har den sköna förmånen av att kunna uppskatta bekräftelsen utifrån och ta styrka av den, men inte behöva den för mitt eget värdes skull. Generellt då, för jag kan gott personligen vittna en del av “kvinnlig” inställning där också då jag upplevt sjunkande värde då bekräftelse saknats. Denna bekräftelse har dock aldrig varit något som kvinnor måste leverera – tvärtom lyder bro code-lagarna snarare att andra mäns bekräftelse är lika viktiga eller mer på de flesta områden, bara till viss del undantaget allt som handlar om attraktion.

Jag säger “till viss del” eftersom det naturligtvis är över gränser – traditionellt sett – att män kallar varandra snygga, attraktiva eller, gud förbjude, sexiga. Men bekräftandet av varandras antagna värde inför de verkliga måltavlorna används flitigt i tex raggningssällskap (The Game kryllar av sånt!) och gör attraktionsvärdet till bara ännu ett verktyg i mansgemenskap. Ärligt talat tror jag att man kan se mycket sånt även i kvinnors homosociala sammanhang, men möjligen lika gärna fientligt använt om man ska tänka in tävlingsaspekten. Givet är i alla fall att det inte är för mäns eyes only kvinnor tuktar sin kropp. Precis som ingen kille skulle mobba en fjuttgrabb i högstadieklassen som inte hamnat i puberteten än med “Jag tycker genuint synd om alla kvinnor du träffar ty du lär inte tillfredsställa dem med den där” (även om det såklart vore omg epic lol).

I alla fall. Män säger gärna att de gör en jävla massa för fitta, men det verkar inte som om man faktiskt engagerar sig så mycket där. Kanske för att man inte behöver då man får så låga krav på sig.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.