Mobbingskolan

Det är verkligen mycket negativt kampanjande i denna valrörelse. Jag har redan sagt vad jag tycker om LO-affischerna, och idag var det Folkpartiet som fick mig sur nog att sitta och klottra ned annonsen i min DN vid frukostbordet. Vi behöver ju inte slösa bort det jag skrev så detta var dealen:

“Valet är ditt” menar Fp och ställer upp sin variant av De Goda och De Onda i en valsedelsliknande lista på skolpolitik. Sin egen politik som de goda och rödgröna som felfelfelfel. Via floskler till halvlögner* och rena hot. För att ställa upp en sån här grej måste man nämligen låtsas som att det rör sig om självklarheter och fakta snarare än ideologisk skillnad. Men de de kallar bra politik fungerar lika bra att vända till hot ifall man översätter det. Det är ju ingen överraskning att Folkpartiet jobbar med hot och straff.

Betyg i mellanstadiet? Tom symbol. Flytta mobbaren? Tjena rättsosäkerhet! Ja till lärlingsjobb? Ja till låglöneklass utan chans att avancera. Skolk i betyget? Personlighetsbedömning. Kunskapsskola? Korvstoppning. Jan Björklund? *Nöjesguiden-dödskalle*.

Mest av allt irriterar jag mig på synen på mobbing. Folkpartiet vet nämligen inte vad mobbing är eller hur det fungerar. Om jag är mobboffer i en mellanstadieklass och de ska till att “flytta på mobbaren” så får de antingen a) flytta hela jävla klassen eftersom mobbing vanligen är alla mot en, eller b) flytta tre-fyra kids och lämna mig med skulden för att kamrater i klassen kastats ut. Burre i Bamse eller Den ensamma Jerry-mobbaren från Doktor Kosmos låt är  undantag. De är lika mycket mobboffer som mobbare. Toalettdopp, stryk och fastsurrning vid flaggstången är också sällsynta. Mobbing jobbar främst med tyst utfrysning och stickande gliringar från alla fronter.

Det här är inte olikt hur våldtäktsfrågor alltid kretsar kring värsta tänkbara fall, och inte minst enklast möjliga fall, när problemet i stort är något helt annat. Men analys, det är vad man skulle kunna lära sig i “flumskolan”, till skillnad från i folkpartiets jävla sifferexercis till arbetslägerskola.

– – –

* Inga åtgärder? ORLY?

– – –

Kurt Prosa skriver btw lite om mobbing. Tips till medelmobbade.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.