Be-em-em

Min första reaktion på ordet “Föräldravårdscentral” som Centerkvinnorna föreslår ska ersätta Mödravårdscentralen är förstås att det väl inte går ihop. Pappor får väl ingen vård där? Tack och lov tar det bara nån sekund för min besserwisserreflex att slås bort av min andra besserwisserreflex. Vem fan sa nåt om pappor? Det står ju klart och tydligt – och neutralt – föräldravård. Det flyttar bara fokus från mamman, det säger fortfarande inget explicit om pappan.

Och efter lite snabbkoll bland idioternas kommentarer på AB-artikeln om saken blir det än mer rätt. Det är så uppenbart att MVC är ett namn som fått alla att tänka på moderskap enbart, trots att barnmorskan faktiskt gör en hel del annat också. Förhindrar barn till exempel. Förmodligen fortfarande med mest kvinnliga besökare men inte bara mammor eller blivande mammor. De upprördas outrage gör mig som vanligt nästan överdrivet positiv istället.

Dock hittar jag genom kommentarerna på Pelle Billings inlägg om saken en barnmorska som påpekar att det redan finns ett neutralt namn som flera vårdinrättningar använder: Barnmorskemottagningen. BMM, jag gillart. Kan vi enas om det?

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Be-em-em

Comments are closed.