Reality check, tack

På vissa punkter är det väldigt liten skillnad mellan yr regular missnöjesparti och moderater som Littorin. Igår var han med på en liten intervju i GP i samband med deras rätt hyfsade artiklar på temat öh typ ungdomen och jobben nu i krisen och så.

Frågan var förstås vad han hade att säga om att en fjärdedel av ungdomar mellan 15 och 24 är arbetslösa, och han ba shit man de är lata och spelar tevespel hela nätterna. Ja och så lite att det faktiskt inte är så många om man kollar på registrerade hos arbetsförmedlingen.

Sven-Otto vafan. Det är nog sant att man blir passiv ganska snabbt av att vara arbetslös, det gäller inte alla men jag vet absolut vad dealen är. Det är däremot ett rejält snorloskande i ansiktet på människor i ordentlig recession att bara blåsa förbi krisen som skäl och gå direkt på att föräldrar måste piska upp sina barn från sofflocken. Att det finns arbetslösa som av ett eller annat skäl föredrar det tillståndet framför att jobba är säkert möjligt. Eller framför ett jobb som antingen ger knappa levnadsresurser eller som bara är direkt ångestframkallande. Men det är en konstant och i helvete nåt som radikalt ökar i kris. Arbetslösheten du ser just nu är inte möjlig att lösa genom att skrika på tevespelande unga.

Det är säkert så att fjärdedelssiffran är lite tricksad med. Det är tillsammans med att missta procent för procentenheter helt klart medias mest frekventa klantskallande med siffror att inte ha koll på när man talar om sysselsättningsgrad och arbetslöshet. Littorin säger att det är 6,3% registrerade och då har vi att göra med en ganska allvarlig diskrepans, men det är också jävligt uppenbart att Otto inte vet något om sin verklighet, eller bara om sin och inte andras.

Jag har levt på knappa medel och varit mer än halvtidsarbetslös rätt länge nu. Tidigare har jag i perioder levt på noll eller lite, och aldrig registrerat mig nånstans förutom någon enstaka månad ett par gånger där jag faktiskt fått pengar från soc i väntan på lön från timjobb. Ärligt talat vet jag fan inte ens riktigt hur man gör. Men jag vet mycket väl att det är detta timjobb som är the key. Fast anställning är ett jävla urtidsdjur som nästan dött ut och det är ett hån att alla system ändå bygger på detta, fatta hur mycket problem jag haft vid olika tillfällen av att behöva rapportera årsinkomst, när en sån är omöjlig att uppge i en ungdoms eller frilansandes ostadiga verklighet. Ungdomen bor hos sina föräldrar och lever på dem eller så har de timjobb och vet inte hur nästa månad blir. men skriver ändå inte in sig nånstans. Där har du dina förlorade procent.

Det som är mest uppseendeväckande är inte att Littorin inte har denna koll på ungas situation. Det som är uppseendeväckande är ju att det är politiken som företräds av exempelvis hans eget parti som arbetat mot fasta anställningar som norm – alltmedan samhället behåller sin övriga struktur. Man kan inte säga att det faktiskt är upp till alla att anmäla sig på arbetsförmedlingen, om man både vill ha ursäkten att officiella siffror inte är så höga, och dessutom helst vilja stänga ner hela AMS.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Reality check, tack

  1. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Reality check, pt II.

Comments are closed.