Bara korta små efterord

Jag har förstås inte haft tid alls idag att kommentera gårdagens spektakulära Eurovision. Det är lite synd, eftersom det finns så mycket roligt att säga nåt om. De som följer twittern fick förstås smak på det live ändå, men allt orkar jag inte repetera heller.

Floppen, såklart, mest framträdande. Eller kanske storslammen för Norge. Nog för att han var vinnartippad, men en så vanvettig utklassning hade nog ingen väntat sig. Därför är det förstås rätt lugnt att mina favoriter inte kom så mycket högre, för inget annat land hade ju en suck. Det skulle man kunnat trösta Sverige med också, det verkar ju generellt som att vinnarn tar allt är enda perspektivet som gäller, men för en plats så långt ner hjälper inga ord. Jag må ha lärt mig gilla låten under våren, precis som förra året, men kunde man annat är tokflabba när det visade sig att 21:a plats var lotten för Ernman. Det enda jag var sur för var de där sista poängen som trillade in och räddade henne från plats 22…

Mest ofattbart, såklart, herregu vad det stack i ögonen, var att en bunt länder gav det äckligt värdelösa Webber-bidraget från UK så mycket poäng. Jag var nästan direkt arg. Hade inte Panams familj suttit med och kollat hade jag kanske gått bananer på saken. Att Island kom tvåa var också lite jävligt, men det stod ju klart så fort Yohanna framfört tristlåten. Eftersom hon var den enda, jag säger enda, som helt felfritt sjöng sitt bidrag. Inte en käft klarade detta i övrigt. Ernman nej, sugiga verser i uttal och frasering. Rybak, skojar du. Alla andra ballader: nej. Och naturligtvis var resten av Topp 5 idel kassa sångare. Turkiets placering förvånade mig inte, men Hadise är the worst på allt utom att dansa, och refrängen är vansinnigt slarvig och fantasilös. Cheap tricks folk, cheap tricks.

Men det var en bra tävling, en bra kväll. Kul har man av både skoj och chock.

– – –

Birdseed Palme strikes again förstås och kommer med en väldigt skarp analys på grannröstandets bortglömda, men ändå så uppenbara, aspekt. A must read. Frågan är bara vad det säger om de uteblivna kompisrösterna till Sverige. Hur var det nu med Norges världsherravälde som var på gång enligt Kvällspasset? Ska vi öka försvarets budget?

– –

Update: Ja ok, detta var också väldigt roligt.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.