Fortfarande helt bortkopplad

På den gamla versionen av Nerd Life var jag en gång tvungen att beklaga mig över hur jag inte längre har en klar koppling till vad de där ungdomarna sysslar med nuförtiden. Med den yngsta lillasystern över 20 kan jag inte heller fråga nån. Då rörde det sig om emo och fashioncore och hur det är helt lönlöst att försöka applicera nån äldre betydelse eller vuxen kategorisering för att räta ut begreppen, eftersom ungdomen, den gör som den vill och sen är det kört.

Man kan läsa sig till saker till viss del, och man känner igen sig till viss del, men det är oftast helt förvirrat jag läser i GP:s ungdomssidor Graffitti (äldre ungdomars Attityd känner man i alla fall igen tänkandet i för att de är så jävla brådmogna). Det jag idag reagerade över må vara från den vanliga nyhetsrapporteringen i GP och inte Graffitti, men lika förvirrande är den (och inte helt irrelevant för en på nytt pågående nerd chicks-diskussion). Det handlar om hur en självbild lätt cementeras i väldigt ung ålder och sedan är närmast omöjlig att slå undan. Men det jag reagerade på för stunden har bara med termen fjortis att göra:

På skolan retar ibland äldre elever de yngre för hur de ser ut. Det värsta är att bli kallad “fjortis”.

– Då är man omogen, naiv, röker, dricker och har idominsalva på läpparna, förklarar Amy Larsson.

Det är förstås mest en ren lustighet, men ändå anmärkningsvärt, hur fjortis på allvar används om typ 12-åriga barn. Från andra barn inte äldre än 15 (skolan i artikeln går upp till nian och det är 12-åringar talar i artikeln och som fruktar smädelsen från äldre, alternativt också använder den om ännu yngre). Nog för att jag som yngre var ganska snabb på att greppa hur fjortis är mer state of mind än en faktisk ålder, men som smädelse kring omogenhet verkar det ju bisarrt att förvänta sig något annat av en unge som inte ens nått den skamliga åldern. Ja, och jag må ha varit rätt avhållsam länge från alkohol, och visst vet jag att det finns mellanstadieelever som super till, men visst verkar det väl än mer tilltaget att dessa inte ens fjortonårsmogna 12-åringarna också skulle dricka folle i parken?

Ja se ungdomen.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Fortfarande helt bortkopplad

Comments are closed.