Looking for some groupie love

Drevet går vidare! Då menar jag inte jakten på knugen utan bieffekterna av densamma i form av totala idiotier och vanföreställningar om sex.

Det är inte bara för att man lätt associerar till det välkända men ändå diffusa ”hederskultur”-begreppet när man läser det som Johanne Hildebrandt i Aftonbladet igår fick mig att höja på ögonbrynen rejält. Om kungens utpekade ragg skriver hon alltså:

”Ändå är det svårt att förstå att unga kvinnor låter sig utnyttjas. Om en inbjudan innebär att man ska dyka upp till kaffet likt en lättklädd, dansande björn, så borde man rimligtvis kunna räkna ut vad det handlar om, och tacka nej.

Det handlar trots allt inte enbart om att bli bjuden på drinkar utan också om självrespekt, för det enda som gills är det man åstadkommer själv och ingen karriär är värd en utsåld heder.”

Jaha. Detta är inte ett skandaluttalande av någon särskild idiot, det som Hildebrandt skriver. Det är inte något specifikt för denna story ens. För aldrig samspelar horstigmat med offerrollen så tydligt som när det kommer till groupie love. Den blandade känslan av avsky för någon som bara ligger med någon för att den är känd och sympatin för någon som utnyttjas så lätt bara för att förövaren … är känd.

Det är en soppa som dock inte fungerar alls om man inte i det att ligga med någon – eller ens attraheras av någon – för deras status finns något djupt skamligt som nästan alltid skapar en offerroll. Den enda agensen en groupie tillåts ha i sammanhanget är rollen som lika skamligt utnyttjande gold digger (en minst sagt klassisk arketyp i antifeministiska resonemang), och visst fan är det riktigt illa när det är det bästa möjliga alternativet.

Problematiseringen, dock, görs ändå som vanligt runt groupien. Som naturligtvis är kvinna. Enda skälet till att kungen behandlas annorlunda är att han är skvalleroskuld i sammanhanget. En vanlig rockstjärna redan omgiven av rykten och bevisade affärer hade inte en käft pratat om så mycket som de tyckt synd om eller spottat på groupien (förutsatt förstås att det inte handlar om otrohet, som bekant).

Personligen skulle jag förresten inte banga en chans på kungen. Ja, bara för det enorma groupievärdet. I alla fall nu när det verkar fritt fram att skryta om det.

Kommentarer inaktiverade.