Du bestämmer själv

Innan Sex på kartan fanns på kartan fick alla högstadieelever se en annan animerad sexupplysningsfilm. Den var dansk, gammal redan på min tid ’94, och innehöll info som att det för mansrunk fanns två stilar – vanlig och ”skruven”. Fråga inte. Förutom detta minns jag bara en kort snutt av nån signaturlåt där det på danska sjöngs ”du bestämmer själv!”. Sympatiskt förstås.

Bestämmer själva gör inte alla. För vafan är uppe med den här läraren som inte greppat att det finns problem med att eleverna måste skriva om sex? Och betygsättas för det!

Det har tydligen varit helt okontroversiellt nån annan gång, ja någon har till och med vågat skriva öppet om ett övergrepp, yada yada. Men kanske är det typen av skandalvärde som gör att läraren inte fattar problemet. Det lär ju knappast vara fråga om pedolärare som har berättelserna som runkmaterial.

Problemet: Att elever kommunicerar sex, reflekterar och beskriver lust och förväntningar, jamen klart det kan vara bra. Men det kan inte vara en uppgift man måste göra. Det måste ske i ett tryggt sammanhang, och redan där är högstadiet snarare en antites till trygghet men värst är att en elev ska behöva bedömas av en person med makt över denne. Uppgiften låter som en smashing bra övning för någon som får budskap utifrån om sex mer den än får reflektera själv. Relationen till läraren och skolan gör den däremot extremt olämplig.

Läraren kan vara en hur populär renegade som helst, auktoriteten och maktrelationen kvarstår.

Kommentarer inaktiverade.