I sanning ingen konsekvens

Nyss ogillades åtalet mot en 15-årig tjej som anmälts för sexuellt utnyttjande av barn efter att ha haft sex med två 13-åriga pojkar då ”leken sanning och konsekvens slutade med samlag”.

”Enligt Varbergs tingsrätt hade inte flickan utsatt pojkarna för något övergrepp. Snarare kan det vara så att pojkarna utnyttjat flickan för sin sexuella debut”, skriver GP. Det är ändå lite så man baxnar.

Att uttala sig om specifika fall där mycket lite ens rapporterats i pressen är förstås vanskligt. Det vore arrogant och korkat av mig att utesluta att yngre pojkar än 15 kan ha makt att förgripa sig på en tjej över 15, det vore till och med ganska likt tanken på att en tjej inte skulle kunna utnyttja en kille sexuellt. Det är alltså inte nödvändigtvis lagen som brister i jämställdhet.

Men jag har väldigt svårt att tänka mig att historien inte skulle blåsas upp ännu större om könen var de omvända. Värst av allt är ändå att man i själva domen har mage att slänga in en motanklagelse, att pojkarna kan ha varit de som utnyttjat henne. Kan du tänka dig att man skulle skriva så om ett fall med äldre kille mot två 13-åriga tjejer?

Det brinner så i huvudet på oss när vi ska försöka föreställa oss en tjej vara våldtäktsman att vi måste vända tillbaka könsrollerna till varje pris.

Kommentarer inaktiverade.