Sista varvet RPM

Jag måste pressa hårdare på en grej bara, och faktiskt ge lite cred till RPM. No more Anka-nivå här.

Innan jag glömmer det, angående sex i skolan-biffen: SE TV-INSLAGET! Det som nämndes i förra inlägget. Där från UR och det är en njutning* att se Elisabeth Sandlund bli slaktad av Pelle Ullholm i debatten om Akut-P-piller i skolan, med både hårda fakta (”ingrepp” whatnow!?) och synad moralism. Hela programmet är bra också, töntiga inramningar till trots. Jag gillar** idén att man visar upp en RFSU-lektion för ett par religiösa föräldrar, även om det känns lite spekulativt att tänka att de just skulle vara mest kritiska.

Dock är det inte helt smickrande för RFSU i mina ögon, informatören som är med i programmet är ärligt talat lite töntig, och uppläxande: ”Tryck inte på klitoris! Gnugga”. Eh ja, eller gör som du damn well please med din egen. I en liten 1-X-2-tävling som RFSU körde med vid sitt bord på hbth-konferensen i helgen fanns frågan vem som visste bäst vad som var skönt för dig. Där var ”RFSU” som svar fel och ”du själv” var rätt. Kom ihåg det själva hörni.

Däremot måste jag faktiskt säga att RPM i sin egen medverkan i programmet har en mycket bättre retorik och främst faktiskt diskuterar frågan som filosof. På vilket sätt man legitimerar en (enligt honom) marginell sexmoral som (enligt honom) norm i skolan. Även det är mycket intressant att se och man kan föreställa sig att den faktiska, pinsamma***, brist på gensvar från övriga deltagare när det kommer till hans synvinkel var ett motiv att skriva den hiskeliga kolumnen. Synd då att han sabbar för sig själv där. Jag hade beefat på ett helt annat sätt om bara det han säger i programmet varit med.

Ändå beefat då. Oavsett retorik kvarstår ju min invändning att sexundervisning av RPM betraktas som loppet kört och som extra speciell fråga. I alla avseenden kommer jag också vara i grunden för att påverka samhället istället för att ta hänsyn till vad samhället idag önskar. Eller snarare vad man tror samhället önskar. Vi kunde liksom lägga ner all diskussion annars, låta samhället vara det det är, aldrig missnöjd med nåt. Beef still on.

– – –

* Well, för mig nån form av masochistisk The Office-njutning eftersom jag får så ont av att se pinsamma avslöjanden etc, men ändå.

** Eh alltså här tycker jag också det blir lite jobbigt att se när föräldrarna skruvar på sig. #sekundärskam

*** Mest pinsamt av allt. Men kasst castat av UR att para ihop så olika agendor.

Skrivet av:

Kommentarer inaktiverade.