Fuck me sideways/Marry me three-ways

Nu blommar det i samlevnadsbalken! Eller nåja, kyrkans syn på saken har ju inte nån formell påverkan där, men du fattar. Det är ju äntligen beslutat att Svenska Kyrkan tycker det är lugnt att viga samkönade par. Och faktiskt finns det frön som blir sådda av ett sådant beslut, som kan blomma sen.

Motståndet kommer förstås direkt. Det brukar göra det när sånt här går igenom. Bittra förlorare markerar sitt misstyckande, och jag skulle naturligtvis gjort det själv om det var omvänt resultat. Det roligaste* är i alla fall Lennart Sacrédeus uttalande till N24 om att nästa steg kan allt bli polygami.

Eeh, ja tack. Antalsneutral samlevnadsbalk hell yeah! Kyrkan kan vi förstås lämna utanför, jag tror inte och bryr mig inte ifall kyrkan implementerar en sån sak lika fort som man tagit ställning till detta. Men in med det i det borgerliga!

Jag säger det alltså inte för att fronta med anarki, det handlar inte ens om själva polygamin. Det handlar om att styra upp juridiska skydd och avtal på en bredare front än bara inom kärleksrelationer och sexuella relationer. Låta avtalen ingås på helt andra grunder än kärnfamiljsbygge.

Det är ärligt inte så mycket fråga om en fight mot tvåsamhet. Men en fight mot normen för vad en tvåsamhet ska innehålla. Det utmanar kärlek och sex som givna förutsättningar för varandra. Särskilt den senare för den förra – det är verkligen hög tid att släppa sex som given för kärleken. Det öppnar för bredare kärleksdefinition och det gör förhoppningsvis att färre börjar gå bananer över haremsvisioner när de tänker polygami. Det borde också göra skepticism mot och exotisering av asexualitet svårare. Det är verkligen rent pinsamt hur korkade frågor det kan ställas i your average sensationsartikel om Anna, 23, asexuell.

En förändring på två fronter alltså. Först det juridiska skyddet i ett äktenskap som sitt eget och inte kopplat till vår kulturs syn på kärlek och tvåsamhet – äktenskapet har ändå sin grund i just den saken. Sedan kärleken som sin egen gentemot sexualiteten. Du kan definiera den som du vill.

Jag skulle gärna ha möjligheten att lika självklart som jag enligt god etikett kan ta med någon jag har en sexuell relation med till en fest istället ta med en nära vän. Jag skulle gärna ha möjligheten att juridiskt binda mig till en nära vän och leva ihop. Kanske låta vännen vara den som jag ville fick vårdnaden om mina barn om jag dog. Kom i alla fall inte och säg att det inte i alla sammanhang vore romantiskt att stå under en ceremoni och säga ”Jag litar på dig, vi kommer ta hand om varandra”. Jag skulle också älska att kunna säga det till fler än en person.

– – –

* Det näst roligaste är att hans namn kan översättas som Helige Gud, vilket känns något blasfemiskt.

Skrivet av:

Kommentarer inaktiverade.