Kobra visar den lille huggormen

Torsdagstipset måste naturligtvis bli SVT:s Kobra som hade nakenbonanza denna vecka. Det finns faktiskt hela två repristillfällen kvar (30/10 resp. 01/11 i SVT2) men real internet thugs kollar förstås på SVT Play.

Det handlar alltså om nakna kroppar och sex, nakenhet i konst, sex i konst och om naket och sex måste vara sammankopplat till exempel. Vilket jag ju tidigare ifrågasatt här. Naturligtvis innehåller reportagen en del inkonsekvenser på den fronten, men det är inte nödvändigtvis ett problem.

Roligast är helt klart Jane Magnusson som själv mitt i berättarrösten tvekar en sekund och sen anmärker på samma sak som jag hinner tänka. Spencer Tunick, som fotograferar installationer av nakna människor i stora massor, säger att han vill avsexualisera nakenheten – men tycker ändå att det är en bra idé att höhö-skämta om att han är en lyckost som får lägga druvor på ett par hundra nakna kvinnor för konstens skull. Tröttsamt värre, vilket även hans rätt uttalade ideal för de kroppar han vill ha med är, men han gör definitivt intressanta bilder.

Programmets andra intervjuade fotograf Naomi Harris har närmast ännu djärvare valt att visa upp faktiskt sexuella situationer, med ändå lite av samma syfte att visa dem främst som något annat än bara sex. Jag sympatiserar verkligen med hennes inställning till sex som något man kan skratta åt och med och under – inte på nåt Benny Hill-tramsigt sätt alltså utan mer som … ja kanske Happy Naked People som jag nyss upptäckte som bonustips (NSFW, och tyvärr lite väl common pornofied). Hon är definitivt mest intressanta inslag och verkar lätt värd att kolla upp vidare.

Nick Cave drar slutligen lite grejer om sin bok om Bunny Monroe, och det kan låta rätt mycket som klyschan om sexmissbrukare som inte är intresserade av sex egentligen utan bara söker flykt – sant eller inte har man hört det förr – men man får ändå lite mer intressanta tankar också. Dessutom är det skitroligt när Cave läser upp en passage i romanen där Bunny Monroe totaläger två vänner i en diskussion.

Alltså, Kobra är ju ett rätt så fint kulturprogram och så men detta avsnitt kändes ganska mycket som det närmaste man kommer att hitta nånting mittemellan det populariserade trista sexpratet och det akademiska. Du vet, sånt jag letar efter och strävar efter. Det gillas.

Skrivet av:

Kommentarer inaktiverade.