Byxomyndigt

Även när jag var i den åldern var femtonårsdagen upplagd för skämt. Även när jag var i den åldern rådde den generella missuppfattningen bland oss unga att det var för ens egen del som det blev tillåtet att ligga vid uppnådda femton år. Som om man skulle straffats ifall man knullat som yngre. Men även innan lagen automatiskt kallade sex mellan någon över och någon under femton år för våldtäkt var skälet till lagstiftningen att skydda barn från vuxnas övergrepp, inte att förbjuda ung sexualitet.

Praktiken har dock visat sig vara något annat. Det tänkta utrymmet för flexibilitet vid små åldersskillnader är mer snävt än man kunde tro. I DN häromdagen konstaterades dessutom att senaste tidens rättsfall gett väldigt olika domar beroende på könen på de inblandade. Oavsett inställning till själva tanken om en åldersgräns för kvalificerad fri vilja så är domarna oerhört talande för samhällssynen på övergrepp, och på sex*. Det krävs en grabb för att begå påtryckning.

Mest vidrigt, vilket kommenterats förr här i Pillow Talk, är förstås uttalandet om de unga pojkarna i ett fall som, istället för att som tjejer ses som offer, antyds ha varit de verkliga slughjärnorna – att de snarare utnyttjat den äldre flickan som stod åtalad. Att man baxnar är inte ord nog att beskriva detta.

Jag sympatiserar generellt med bedömningen att en väldigt ung människa kan manipuleras lättare än en vuxen och att särskild hänsyn därför bör tas vid frågor om frivillighet**. Problemet är bara att denna hänsyn skräpats ned av utgångspunkten att pojkar automatiskt sysslar med manipulering och flickor, ja, de vill väl inget alls utom att behaga. Med tanke på hur mycket denna bild genomsyrar samhället är det inte svårt att se hur problemet dessutom reproducerar sig självt. Unga pojkar kommer inte kunna se skillnad på manipulation eller tjat och ömsesidig kåthet om de alltid betraktas som ständigt på jakt efter knulla.

I bästa fall ska man vara försiktig med att jämföra fall som bedömts av helt olika orters domstolar, kanske skulle flickan fälts i en annan rättssal. Men ett allmänt oklart rättsläge för våra yngsta ”byxmyndiga” är aldrig en toppengrej, oavsett.

– – –

* Tänkte sätta ett ”hetero” inom parentes där, men ärligt talat är bilden av bögar som överkåta och flator som mer gosande än knullande en del av precis samma grej (och övriga möjliga sexualiteter är helt bortglömda – försök bara se en asexuell tonårspojke i det allmänna medvetandet!).

** Och då menar jag inte som hovrättsfailen att inte vara ”mogen att ta ställning till sexuella handlingar av mer kvalificerad art”, utan att ta ställning till en specifik sexpartner. Brottet ligger i manipuleringen, inte i vilken mer eller mindre ”kvalificerad” (??????) art som knullas kring.

Kommentarer inaktiverade.