Övergrepp är sex, men ändå inte

Sanna Rayman mfl undrar vad the fuss is all about när många upprörs över att ännu ett misstänkt våldtäktsfall kallas sexskandal i media, och ifrågasätter en halvpopulär inställning att våldtäkt inte skulle ha med sex att göra.

Det sistnämnda är förstås värdelöst annat än som retorisk figur. Klart sex är en del av sexbrott. Men anledningen till att man inte ska kalla brottsmisstankar för sexskandal är inte att sexualiteten bara gör gott, eller att sexualitet inte har med sexbrott att göra, utan att sexualiteten i sig inte är brottet. Handlingen att gå över gränsen är inte grundad i sexualitet utan i bristande respekt. Att man vill ligga med städerskan = sexualitet. Att man gör det trots ett nej och motstånd = inte sexualitet.

Om det var så att sexualiteten skulle ställas inför rätta kunde vi förbjuda pedofili som varande, inte för handlingarna. Om det var så att sexualiteten var i fokus kunde vi avsäga oss ansvar för alla sexuella handlingar. Men vi har ansvar, och vi kan ta ansvar. Den som väljer att bortse ansvaret åker dit. Enkelt. Bara för att sexualiteten i grunden kan ses som god är inte våra handlingar alltid det. Men just därför ska man betona ansvaret och inte sexualiteten.

Vad gäller inställningen till rättsprocessen och rapportering i övrigt har Mårten Schultz skrivit kommentaren to end all kommentarer i DN idag. Läs den.

X

I Musikguiden i P3 hördes en rolig intervju med Ansiktet, bestående av Afasi och Erik Nordström (från tidigare rekommenderade Lilla Sällskapet), där de pratar en del om R&B och sexklyschorna där.

Deras låt X har bubblat runt nätet som mini-hype men jag har inte varit helt såld pga att texten stört mig. Fattar inte denna noja för gamla ex och även om jag vet att det kan vara jag som är lite av ett freak, så är det ännu värre att jiddra om hur många ens partner har legat med. Men med texten förklarad som i denna intervju – vända R&B-klyschan och sjunga om tillkortakommanden istället för skryt – är jag faktiskt övertygad. Ser nu ännu mer fram emot kommande skiva.

Gay-test

Skratta eller gråta angående ”bögtestet” som Tjeckien använder för att se huruvida flyktingar som söker asyl för förföljelse pga homosexualitet faktiskt är homosexuella? Lite av båda antar jag.

Medan man förstås kan gratulera tjeckerna för att landet ändå godkänner detta skäl att söka asyl, något Sverige borde lära av, undrar jag ändå varför man måste tända på porr för att ha en sexualitet alls. Och varför det bara testas på män. Och varför man inte kan få stånd av lite allt möjligt oavsett läggning. Och om alla heterosexuella som inte tänder på porr egentligen är asexuella?

naughty memes - The Gay Test
see more Memebase After Dark

Nakenvideochock!

Såg just Panda Da Pandas video till Titta när han dansar. Whoa! Här vare naket. Kan inte bestämma mig för vad jag gillar låten men jag ÄLSKAR denna video. Nakna dansare som gör till och med att flappande kukar ser icke-fåniga ut. När jag roade mig lite med att dansa naken inför min brud igår var det bara lol och inte i närheten av såhär fett. Måste lära mig ta mansnaket på allvar när det är mig själv nu.

NSFW såklart, men vsg:

Panda Da Panda – Titta När Han Dansar (Official Uncensored Video) from UniversalMusicSweden on Vimeo.

Och jo, visst är det inte sex bara för att det är naket, men sexigt är det.

Pappskallar av kontrakt på hjärnan

Nu går en debatt varm om samtyckeslag igen, på SvD Brännpunkt. Det är en ganska sorglig läsning. Jag har svårt både för Madeleine Leijonhufvuds ganska tendentiösa debattstil, som borde vara ovärdig en professor, och förstås för det förbluffande okunniga hatet mot samtyckeslag från politiker som Jessica Rosencrantz (M) och jurister som Rolf Hillegren (surprise? njä).

Madeleine Leijonhuvfud gör som vanligt misstaget att dra fram schablon 1A för ett skräckexempel: väldigt ung sovande tjej sover på kompis soffa -> kompis pappa kommer hem och tycker det är liggbart, för att sedan säga ”skarevaså???”. Men detta borde nuvarande lagstiftning vara tillräcklig för. Och så öppnar man målet även för pappskallen Rosenkrantz.

Pappskallen? Ja. För alla människor som på allvar tror att en samtyckeslag kräver formella kontrakt gör sig till pappskallar med kranier gjorda av kontraktpappers-papier maché.

Såhär är det: Man ska ligga med den som vill ligga med en själv, det är ett rimligt ansvar att kräva. Det ansvaret och inget annat etableras med samtyckeslag. I praktiken innebär det liten skillnad för svenne banans vanliga glada sex. Man märker när någon vill ligga med en, och gör man inte det kan man fanimej fråga.

Men! I praktiken innebär det också en annan grej, och det är vad Leijonhufvud alltid ignorerar när hon helst pratar om mäns ansvar för sin sexdrift: Samtyckeslag gör faktiskt att kvinnor måste vara lika uppmärksamma på partnerns villighet. Det är så sjukt ofattbart att inte mansaktivister välkomnar detta.

Vidare gäller lika mycket att kvinnor eller män som beter sig likt hon i pappskallen Nanok Bies debattartikel istället också tar ansvar för sin drift och visar att de vill istället för att låtsas vara ointresserade. Fuck that shit (obs! ej bokstavligt menat, obs obs!).

Det är kontraproduktivt att beskriva lagen som ett sätt att få män att ansvara för sin sexdrift. Då tror man fortfarande på köpslående, prova-tills-hon-säger-nej, och terosterondjävulen som inte går att stoppa osv osv. Alla får ta ansvar för sin egen lust, kan man inte se att nån vill ligga ska man inte ligga och kan man inte visa att man själv vill ligga ska man inte heller ligga.

Porrlåtar

Sex & Blandat listar de sexigaste låtarna. Då kan jag väl passa på att droppa tre fina porrlåtar kanske. Nä alltså det är en överdrift att kalla det porr, dock att flera aktuella hits har högst sympatiska sextema.

Veronica Maggio har jag gillat länge och denna låt är inget undantag. Jag tycker att Jag kommer är samtidigt subtilt och explicit gjord, det är en bedrift i sig. Att själva musiken är skriven med tydlig symbios med texten gör det ju inte sämre.

Som förband på turné har tydligen Maggio tagit med sig detta band:

Här är det mer videon som står för det sexuellt explicita. Faktiskt mycket snyggt, och hyfsat realistiska onaniscener. Själv skulle jag inte runka i kalsongerna pga jobbigt kladd men det är väl en eftergift för att kunna visa videon alls. Hade vart grymt med visad kuk dock. I vilket fall är detta ett  paradexempel på hur man skapar starka subjekt som ändå går bra att objektifiera samtidigt om man känner för det. Också en bra låt i sig.

Hitten Om sanningen ska fram med Eric Amarillo har jag lite svårt för egentligen (om sanningen ska fram HÖHÖHÖ). Både i sig och för att jag ogillar allt som blir helt ”things niggas do with pussy sittin on they face” eftersom det ger youtube-kommentarer som denna: ”Låten svänger som fan, sen är texten genial. Precis som kvinnor funkar… Den självgoda alfahane-grisen får ligga, för kvinnor gillar män som tar för sig. Men dom pratar om att dom vill ha en snäll, mjuk, omtänksam man. Men han får vänta tills dom roat sig färdigt, sen gifter hon sig med den snälle. Då tar hon över hans liv och vilja eftersom han bara är snäll och vill behaga. Bäst att vara och förbli ett svin !”

Asså suck på sånt. Det är sånt ljug och illusioner. Dock är det inte enda möjliga tolkningen så jag sätter det där åt sidan och dansar lätt om nån spelar låten på fest.

Dialektsex

Teh Fuck?? Göteborgska sexigaste dialekten? Ja Håkan Hellström flabbar väl hela vägen till sin erotiska kapitalförvaltare, synd att han låter som Nasse på senaste skivan (ca bra musik men dåligt sex). Man ska förstås inte lägga så mycket vikt vid sånt här, men det ska man inte göra för särskilt många ”sexigast”-undersökningar heller, så hellre denna uppenbart oseriösa grej. Vi vet ju alla att hallänningar också ligger med varandra.

Tillåt mig ändå spekulera. Jag skulle tro att en stor del av respondenterna i en dylik fråga tillhör medelåldern, och undersökningen visade även att kvinnor helst hörde göteborgskan. Säkert har de därför sammakopplat klyschan att ”gilla män med humor” med ”humor”-staden Göteborg och tänker sig en … jag vet inte, charmig Oldsberg? Kronér?

Som inflyttad till Göteborg från Sundsvall kan jag i alla fall intyga att även om min (förvisso urvattnade) dialekt knäcker alla goa gubbars, så har undersökningens grovindelning ”norrländska” (= HALVA LANDET!) nog mer syftat på de nordligare norrländska delarnas läten, och inte min hemstads bräk från mittentrakterna.

Majstång

Rolig grej med våren: Man blir typ pubbeunge, kåt som en geek-stereotyp på Memebase Afterdark. Mer okynneskåt alltså, höjd puls för ingen anledning alls, oavsett hur ens nivå varit under vintertid.

Gillar detta, det är en del av livsglädjen som kommer tillbaka på våren och det behövs inte ens att man ligger mer än tidigare för att trivas med det. Konstigt ändå, man kunde tycka att jag som samtidigt är fett vårstressad borde känna tvärtom.