Marknadsmässigt sex

Hej alla glada! Idag tycker Elise Claeson att ni som har fitta ska börja vårda  ”kvinnligheten”, om inte för sakens egen skull utan för att kunna snajda guldet av ert EROTISKA KAPITAL. Ni vet, det där maktmedlet som ni behöver för att lura män att köpa drinkar och gifta sig med er. Som man ska bevaka för att inte bli bestulen via våldtäkt i buskar.

Vad som händer med sexualiteten av en massa köpslående verkar hon skita fullständigt i, men tack och lov har Katrin Kielos rett ut den saken för oss i senaste Fokus. Sex kan inte vara utpressning eller belöningssystem, och om man använder det så kan man säga ajöss till gött sex för egen del.

Hetromän, förresten, vet ni vad det enda sättet är om ni blir lack på att luras på pengar (vem fan som nu blir det, men vissa tänker ju så)? Vägra sex. Gå Lysistrate på gruppen heterokvinnor och ba vägra. För enda skälet att det skulle kunna fungera att bruka sex som en vara är att miffon är villiga att betala. Inse ert värda och sluta tigga bara.

Läs även Sagan om Ingen angånde detta Claeson-fail.

Ej utbytbart

Det är fint att Wendela tar tag i problemet sexleksaker för män, som bekant något Pillow Talk behandlat förr. För kvinnor signalerar det ”sexuellt aktiv”. För män är det skäms och hummer, och det som bjuds är fånigt och fult formgivet (undantag finnes! kolla de där äggen tex). Ett klassiskt problem som förstås har mycket att göra med framställningar av kvinnors onani som sexigt på ett sätt som kukrunk aldrig skulle betraktas i offentligheten.

Det är dock mindre trevligt att obligatoriska krönikan om ämnet är Malin Wollins förvirring om vafan man har sina prylar till. Måla om de fula grejerna då, eller ännu bättre – skaffa ett ligg av kött och blod!, tycker Wollin. Som om det bara handlar om estetik och inte om skamproblem, och som om onani med eller utan redskap är något man gör som substitut för sex med en partner. Det är ju just det som fortsätter skapa bilden av en tragisk ensam man som köper ”fitta på burk”, eller för den delen oknullad singeltjej.

Men kolla, folk runkar trots liggchanser. Det är en annan grej. Var det utbytbart skulle de väl dessutom bara onanera och aldrig träffa folk. Steget vore inte heller långt till vansinnesgrejer som att se på onani som otrohet. Sen kan man ju också använda sina redskap i sex med en partner. Många prylar funkar bra på en oavsett kön också, tänk på det.

Tystnad talar också

Åh men är det inte min gamle nemesis Roland PM som dyker upp i min gamla hemstads lokaltidning med en krönika om hemskheten i sexupplysning. Skolan/staten/UR/RFSU sägs påtvinga unga sex, nu igen…

Still not getting it.

Varje Rolands åsikt att sex är något att hålla tyst om, hålla sig borta från (eller vafan det nu är som faktiskt är hans åsikt, han säger inget utom om andras fel) – ja det är väl hans rätt att ha. Utrymmet i demokratin finns för detta, oroa dig inte. Att missa att både hans linje och min linje är ett val och ett påtvingande av sin syn på andra är däremot inte rätt nånstans. En filosof borde veta bättre.

Icke-handling är också handling. Tystnad är också talande. Det är inte neutralt att lämna undervisning åt familjen eller vad han nu vill. Utan sexualupplysning är de flesta, ja, påtvingade, okunskap och ohälsa. Har inget att göra med liberalt vs. paternalistiskt. Om något vore väl att följa påven något för paternalisten.

– – –

(Jo, han skriver ju förstås att katolska kyrkan som undervisare vore samma sak, men inte att ”do nothing” också är det.)

Om SVT Debatt

I eftersnacket fick jag chans att prata med Pelle Billing om det som jag hade önskat få med i sändningen – hur uppdelningen i könsstereotyper skapar en bild av mäns sexualitet som självklar, lustdriven och potentiellt farlig eller ostoppbar. Och varför inte män har någon prata-kultur.

Att jag svarade ”ja” på frågan om jag får medalj var väl kanske inte helt seriöst, men visst är extra credd åt manliga intresserade på kvinnodominerade områden ett problem. Precis som det omvända kan vara.

Hela programmet ser du på SVT Play. Det var lite svårt att komma in men jag fick tillslut bryt och dissade Rusz ”vetenskaplighet” och gamla exempel Herr och Fru Sork. Att hon gömmer sig bakom forskningen trots att hennes lekmannamässiga slutsatser av den är problemet. Återkommer nog här med lite lektion i heteronormativitetsproblemet, för det är värt längre utläggning.

Debatt ikväll

Då ska jag visst vara med i SVT Debatt ikväll, som kommer att handla om typ det som debattartikeln jag länkade till häromdagen: De hopplöst heteronormativa sexspalterna. Verkar som om författren till denna är med, good times! Även verkar det som att Eva Rusz och Hannah Arnhög har beef och att Rusz kallat Arnhög för obildad och förespråkare av promiskuöst liv. Det kan ju bara bli fantastiskt…

Sänds kl 22 ikväll och kommer väl ligga på webben sen.

Lästvång!

Alltså alla måste läsa bästa Champagne Minaj på Const-bloggen om sexualitet sans limites och detta eviga crap att om man lever i ett heteroförhållande kommer man ses som 100% straight. Jag må vara hyfsat straight men utgångspunkten är störig likväl. Och ännu mer så för andra part, min tjej – och! och ! och! – som även hon skriver väldigt bra idag om lite den grejen plus mer bra, nämligen att det ska va så jävla motarbetat att få till en kolla-upp-sig/samtala-med-nån-kultur för män.

Du bestämmer själv

Innan Sex på kartan fanns på kartan fick alla högstadieelever se en annan animerad sexupplysningsfilm. Den var dansk, gammal redan på min tid ’94, och innehöll info som att det för mansrunk fanns två stilar – vanlig och ”skruven”. Fråga inte. Förutom detta minns jag bara en kort snutt av nån signaturlåt där det på danska sjöngs ”du bestämmer själv!”. Sympatiskt förstås.

Bestämmer själva gör inte alla. För vafan är uppe med den här läraren som inte greppat att det finns problem med att eleverna måste skriva om sex? Och betygsättas för det!

Det har tydligen varit helt okontroversiellt nån annan gång, ja någon har till och med vågat skriva öppet om ett övergrepp, yada yada. Men kanske är det typen av skandalvärde som gör att läraren inte fattar problemet. Det lär ju knappast vara fråga om pedolärare som har berättelserna som runkmaterial.

Problemet: Att elever kommunicerar sex, reflekterar och beskriver lust och förväntningar, jamen klart det kan vara bra. Men det kan inte vara en uppgift man måste göra. Det måste ske i ett tryggt sammanhang, och redan där är högstadiet snarare en antites till trygghet men värst är att en elev ska behöva bedömas av en person med makt över denne. Uppgiften låter som en smashing bra övning för någon som får budskap utifrån om sex mer den än får reflektera själv. Relationen till läraren och skolan gör den däremot extremt olämplig.

Läraren kan vara en hur populär renegade som helst, auktoriteten och maktrelationen kvarstår.

Mer tips

Debattartikeln i Aftonbladet av Katarina Winter från i fredags (ursäkta slöheten) är vidare uppskattad läsning. Winter menar att sexrådgivningen i främst kvällspressen är heteronormativ och befäster könsstereotyper om ömma kvinnor vs. hårda män*. Även konkreta förslag lämnas på slutet vilket trist nog är ovanligt i en debattartikel.

Dock tror jag att vad gäller frånvaron av homosexualitet, annat än de pubertalt angstande** och trekantshetsade kvinnorna, beror till en rätt betydande del att homosexuella inte har nån lust att fråga grejer i dessa spalter hos dessa miffon, pga just tradition av heteronormativitet.

Lösningen är förstås densamma: mindre heteronorm i svaren även till heteros = mindre skilda världar generellt och sen är vi glada.

– – –

* Inte helt olikt vad jag skrev häromåret.

** Du kan typen. Fråga: ”hjälp ä ja homo???”, svar: ”det kan vara en fas, bara lugn” (jag: *facepalm*, varför är det så icke önskvärt???).

Tips

Jag tycker att alla ska läsa var porrforskaren skriver om Lena Nyman, Nyfiken-filmerna och 491. De första med stor betydelse för öppenhet i USA och den senare detsamma i Sverige.

”Den svenska synden” yadayada (i all ära?), visst, men minns nu även på riktigt progressiva saker som att inte bara visa perfekta kroppar så fort naket är tillåtet.