Häntiveckan

Pga mitt bytande av bostad med tillhörande packa, bära, packa upp igen har jag inte skrivit så mycket. Sorry. Avlägger därför bara kort rapport och kommentar om förra veckans händelser av intresse:

I torsdags sändes UR-programmet Världens bästa sex i P1, där undertecknad deltog. Jag fick prata med Ylva-Maria Thompson och i övriga delar snackas det tex glidmedel med Mian Lodalen, offerdebatteras mellan Maria Sveland och Sakine Madon och en massa annat bra. Ledstjärnan är en hägrande perfektion i sexundervisning och sexliv där vi fick agera visionärer. Rekommenderad lyssning!

Så har det blivit stor debatt om Sex på kartan, även något kopplat till hovrättens dom i mangaporr-fallet. Det är en till största delen förvirrad historia – kopplingen till barnporrlagen är ju mest en retorisk grej för att visa det orimliga eller i alla fall extremt godtyckliga resultatet av lagstiftningen, men inte alla verkar klara av att komma ihåg detta. Dagens artikel av Daniel Tanse menar tex på allvar att det faktiskt är barnporr (gjord 4 adults att runka till!). Delad förskräckelse och skrattanfall där (i bästa fall är det bara en svårpenetrerad ironi). Att man lyckats få fatt på några nazister som rasar (hehe) över rasblandning i filmen kan man förstås bara slå handflatan i ansiktet åt, men roligt att även en koppling till näthatsdebatten dök upp där.

Hur man kan se en upplysningsfilm, eller för den delen sexualkunskap i allmänhet, som hetsande eller direkt uppmanande är i alla fall svårt för mig att fatta. Anna Svenssons kritik på Newsmill att avhållsamhet saknas som tydligt alternativ kan jag dock förstå. Däremot håller jag inte med särskilt långt, inte oväntat. Jag ser liksom inte behovet.

Jag tror ju inte att det är främst via vare sig sexualkunskap eller flödande porr som hetsen att man ska vilja ha sex uppstår eller förstärks. Grupptryck frodas för allt möjligt och ser ganska likartat ut, dessutom tror jag tendensen att vilja framstå som mer frigjord än man är finns hos många vuxna också. Det är liksom ett sidoproblem, men med frigjort klimat i övrigt finns inte heller något för individen att bevisa.

Framför allt tycker jag att det är en bättre generell uppmaning att göra det som känns bra och inget annat, än att göra avhållsamhet till en specialgenre.

– – –

Ang. ”mangadomen” vet du ju vad jag tycker, men som Mårten Schultz mfl påpekat är den korrekt enligt lagstiftningen. Det senare alltså det verkligt problematiska (till den grad att tom Madeleine Leijonhufvud beklagar saken och kallar det hafsverk!).

Klitorama

Hade jag varit troende kanske arrogansen i att tro man fattar vad Gud kan vilja stört mig mest, men istället kör jag mer en djup suck och handflatan i ansiktet över Martin Ezpeletas rant om det illvilliga att placera klitoris OMG utanför slidan.

”Problemet med klitoris är placeringen
och det är här jag menar att det
finns en illvilja från Guds sida.

Varför skulle något så värdefullt
placeras utanför samlagets –
det biologiska fortlevnadens epicentrum –
naturliga beröringspunkter?

Borde inte en jämställd Gud eller en
klok Moder Natur ha placerat
klitoris i slidan, lättåtkomlig genom
vanlig penetration?”

…och yada yada Gud hatar kvinnan.

Ja, visst är det tråkigt att ”smeka klitoris ses fortfarande som en generös eftergift till kvinnan” men skyll för fan inte detta på naturen eller Gud. Det är nämligen Ezpeleta själv som avgör status för penetrationen genom att hävda att det ändå vore det bästa om den saken kunde bli lite mer problemfri. Att där, där är platsen klittan borde hänga. Att det är idealsexet som ska rättas efter, och klittan har visst mobbats ut där.

Gud har inte sagt flaska om detta, naturen håller som vanligt käft.

Här en alternativ tolkning: Vsg för god placering kvinnor, nu kan ni få orgasm utan att behöva penetreras! Tusentals år av säker sexuell njutning även innan preventivmedel kom till! Eller också kan ni penetreras också. Före, under, efter, whenever om ni känner för detta. Gräv gärna i mysteriet med sexualiteten men varför då utgå ifrån den fortplantningsfixerade versionen som inte en modern människa brytt sig om på hundra år.

Naturen och Gud fadermoder vet att man kan ligga på många sätt och att alla som inte tar ansvar för sig själva och varandra helt enkelt kan lägga ned eller skärpa sig.

– – –

Sist ett faktafel:

”På bara en kubikcentimeter finns
nyckeln till den sexuella fullkomligheten.
Det är den kvinnliga orgasmens mikrochip.”

Något du med fördel kan komplettera med lite bättre anatomiskillz via exempelvis RFSU:s Praktika för klitorissex. Nog för att klitorisollonet är den mest känsliga biten och orgasmen för de flesta inte kommer av penetration, men plz know att det finns mer än nån gömd liten magisk knapp.

– – –

Nej förlåt, sist en bonus: Första kommentaren på Ezpeletas inlägg illustrerar verkligen hur detta är ett människoskapat problem: ”Brilliant, det tar sig gamle gosse… Skulle Gud ha placerat K i slidan skulle vi gubbar inte ha en lugn stund…”

Yeah… Eller så borde ”vi gubbar” inte ha en lugn stund nu heller eftersom orgasmen är lika jävla tillgänglig för kvinnor nu också. Bara inte via kuken nödvändigtvis. Men signatur ”Pantarella” är väl en som inte tar sig tid.

Magna Carta


Bild ur ”sex på kartan”, UR.

Jahapp, Sex på kartan hörni… Det var faktiskt splendid bra sexualupplysning! Känslig, frisinnad och inkluderande. Faktiskt lite het också för oss som är hopplösa tonårsromantiker (indie-skada?).

Jag var lite nervös för att det bara var min svältfödda sexnördshjärna som skulle bli omotiverat lycklig över att något i alla fall inte var skräp, men bortsett från vissa relevanta poänger emot filmen så var den nästan perfekt! Bredare syn på sex, äntligen lite mer fullständig anatomi och mycket lite ”skillnaden mellan man och kvinna”-trams. Inga ”oj oj så svårt det är ifall man är homo”-saker heller mer än kort kommentar till förr i tiden.

Förutom att den pratar knulla i marknätssändning ett par gånger till kan man förstås se den på nätet också nu. Gör detta. Min enda personliga invändning, förresten, var det fnittriga uppradandet av olika synonymer till onani. Lite lamt. Men det får stå för mig.

– – –

(och ja, jag vet att rubriktiteln inte betyder karta egentligen)

– – –

Läs förresten även Elins lika positiva och mer utförliga omdöme från GP Kultur.

Pepp på kartan


Pillow Talk hoppas att Regina Lund är såhär skrämd av konkurrensen.
Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

Ikväll bänkar jag mig för UR:s omtalade animerade sexupplysningsfilm, vid namn Sex på kartan, som sänds i SVT1 kl 22.30. Jag har hört gott om den och rent allmänt känns det som en jättesmart lösning att animera när man gör en sån film. Tänk Kärlekens språk-remaken med Regina Lund liksom, allt trams  som kom med de kända skådisarnas lama scener. Här slipper man sånt och kan ta ut svängarna utan nån närmre kontrovers (såvida man då inte tecknat personerna som för unga men det är väl ingen risk att UR råkar ut för den sortens haverier).

Eventuellt kostar jag på mig en recension här imorgon!

– – –

Man kan förresten redan nu se ett program om hur filmen gjorts.

X marks the spot


Kartan till den heliga klittgraal? Foto: Stockholms Auktionsverk/Scanpix

Här intill har jag idag fått svara på en fråga om hur man egentligen ska få en tjej att komma, särskilt med – vad personen hävdar är – en liten kuk. Jag svarar förstås att penetrationen oftast inte är grejen och att det är händer och tunga som är the big thing att bli bra på. Samtidigt har Ligga med P3 lagt upp en liten skoj menad saga om jakten på klittan. Klitoris, ja, den nämnde jag visst bara i förbifarten. Varför då? kan man tycka. Den är ju viktig.

Ja för fan. Men det finns problem. Precis som med G-punkten och andra bokstavsytor är nämligen klitoris omtalad på ett märkligt och mystifierat sätt. Som nedgrävda skatter och hemliga platser, magiska nycklar till all härlighet som kräver långa marscher över halva Midgård för att hittas. Nu vill jag inte dissa Ligga med P3 bara för en lite gullig story (plus att den var rätt kul och ambitiös), men det är ett typiskt exempel på den beklämmande spridningen av konceptet The Quest for the Holy Clit-Grail.

Det viktiga med samtliga känsliga zoner och punkter – från de mest känsliga till de bortglömda och helt individuella – är ju inte hur man hittar dem utan vad man gör med dem. För när man hittat nåt är det inte bara trycka på knappen liksom, det svåra är att göra rätt – och att anpassa sig när ”rätt” plötsligt var något annat.

Men allt hänger inte på dig heller! Det är dumt att helt och hållet se orgasmer vid partnersex som resultatet av en persons jobb på en annan. Förutom att alla vill ha det olika så ska det mycket mer till än bara dina amazing skillz, även om du skulle kunna lyckas rakt av nån gång. Tänk dig i rollen som den som ska komma. Hur tänker du själv innan orgasm, finns det fantiserande eller fokus på något? Hur rör du dig tillbaka, spänner du musklerna kring könet? För män och kvinnor detsamma är det underlättande att kunna göra sig bekväm samtidigt som någon annan hjälper till. Vilket inte är oangenämt för partern heller.

Till sist: Klitoris är faktiskt inte svår att hitta, att ständigt låtsas som om detta var fallet (även för människor som sett en enkel anatomiskiss) är om något en självförtroendemördare. Och har man ändå svårt att hitta så frågar man innehavaren, eller passar på att uppskatta det hela medan man känner efter.

Osedliga historier

Ja hörni, vad säger vi om hovrätten idag då? Visst är det mesta sagt redan. Damon Rasti som begärt domen av dagens sexköpsmål visar till exempel på både rasismen och sexismen i utlåtandet (även med påpekande att kvinnor inte är utan förmåga att resonera sexistiskt). Utlåtandet lyder, för den som missat saken:

”Under denna samvaro och med beaktande av övriga omständligheter, såsom flickornas utmanande sminkning och klädsel och den omständigheten att de talade engelska med kraftig brytning, måste det ha stått klart för Magnus Hedman eller i vart fall ha framstått som möjligt att de var betalda eskortflickor.”

Smink och klädsel som klassas som utmanande, i kombination med misstänkt nationalitet, således = hora. Inte så fresh. Eller, varför hålla igen, det är riktigt vidrigt resonerat. Till och med om det automatiskt skulle göra kvinnor till horor skulle det också göra att allt sex de har måste vara sex för pengar. Dags att komplettera ”horor kan inte våldtas” med lika äckliga ”horor kan inte ha vanligt sex”. Med detta förstås inget sagt om skuldfrågan, det är klart att det kan vara ett sexköpsfall.

Men vad som slår mig utöver detta är även att något blir lite skevt i och med att åtalet står mot den som haft sex med kvinnan och inte mot den som betalat för det. Medansvar är förstås inte orimligt, men när det viktiga blir vem som haft sexet och inte själva köpet av tjänsten tvivlar jag på vad det egentligen är man helst vill beivra. Är det osedligheter eller att köpa människor som varor som är värst?

– – –

(Oh, med reservation förresten för att tidningarna bara inte skriver om den som betalt just nu – men det är ju i sig ett knepigt förfarande. Nån som vet får gärna kommentera.)

Glada kondomens kondomskola


Lär dig tekniken med den glada mustaschkondomen! Foto: Mahesh Kumar A/Scanpix

Det är uppenbart när man läser Olle Anderssons lilla raljerande, om den enligt honom alldeles tokiga svenska lagstiftningen, att han inte bara har noll koll på vad han pratar om utan även har noll koll på korrekt kondomhantering.

75 gånger uppskattar Andersson att kondomen pajat eller trillat av i samlivet med hans fru – utan att han märkt detta vid aktuella tillfällen – och det måste ändå ses som gravt underkänt för en vuxen människa. Har vi någon uppgift på hur många barn Andersson har förresten?

I den händelse att detta är ett utbrett problem måste jag därför gå igenom hur man gör:

1. Öppna förpackningen. Detta görs genom riv i därtill ämnad perforering eller på annat lämpligt och försiktigt sätt som ej skadar innehållet.

2. Kontrollera rullningen och placera kondomen på toppen av önskad penis eller annat objekt* så att rullningen går på utsidan. Tänk att det är som om brättet på en hatt krullats uppåt.

3. Kläm ut eventuell luft ur toppen av behållaren för att undvika lufttryck och sprickningsrisk.

4. Rulla ned så långt det går.

5. Ligg, eller vad du nu ska ha den till.

6. Vid varje urdragning, särskilt vid slaknande av aktuell penis, se till att hålla om kanten på kondomen så den ej trillar av.

7. C’est tout!

Lycka till i framtiden, Olle!

P.S. Rätten behöver du nog inte oroa dig för.

– – –

* Kom tex ihåg att en god idé är att trä på kondom även på en dildo eller liknande om denna används både vaginalt och analt. Även att i allmänhet byta kondomer emellan om anal penetration inträffar före annan.

Håll tyst, tack


Håll tyst som en mimare, tack! Foto: AP/Scanpix

Finns det något jag skäms för mer än att ha haft affär bakom ryggen på en flickvän så är det att jag också utsatt vänner för situationen att veta om detta men inte kunna säga något. Därför är det trevligt att till och med Eva Rusz väljer att främst påtala för kvinnan som ber om råd i Aftonbladet, för samma situation, att det faktiska problemet är hur hon mår av att veta om sin väns otrohet mot mannen.

Det finns ingen universell sanning om man ska berätta eller inte om en otrohet, många vill nog inte ens veta, men det är definitivt både dålig hyfs och egoistiskt att dra in andra i ens personliga drama utan att de har en chans att värja sig. Det är viktigt att kvinnan i fallet kan få sin vän att förstå detta.

Behöver man vänner att be om råd eller avlastning bör man alltså ha en överenskommelse sedan innan om vad som är okej att prata om. Det kan vara direkt uttalat eller via praxis, och lita då inte på att man alltid ”talat om allt” för det lovar jag att man inte vet förrän skiten kommit farande. Ett anförtroende är inte bara en gåva.

Trevligt, som sagt, att bli överraskad av redigt svar i AB. Men synd, därför, att Rusz inte kan hålla biologistnerverna under kontroll utan likförbannat måste flumma iväg med stereotypiserande bonusutsagor som att ”män har affär medan kvinnor skaffar ny partner via otrohet”. Löjligt, också, då själva frågans exempel illustrerar ett rakt motsatt fall.

Bad science del 3529378


Denna ”arkeologiska musse pigg” visar tex på vårat nära släktskap med mössen och deras hormonsniffande små hjärnor.
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Tröskeln till att få använda små empiriska resultat för drastiska slutsatser är nog ingenstans så låg som när det kommer till olika relationssammanhang eller allmänt könsrollsvinklade artiklar. DN slog till häromdagen med den välförtjänt hånade gråtartikeln om hur kvinnors tårar är biologisk signal till män att inte vilja ligga.

För att vara bad science-artikel är åtminstone formuleringarna något försiktiga, men problemen med själva grejen kvarstår:

Fakta som är deklarerade är alltså att undersökningen visat att män som sett bilder på kvinnor efter att fått lukta på tårar uppgett sig ha minskad sexlust samt bedömt bilderna utan nåt vidare sex appeal. Dolt för oss utan råmaterialet är dock viktiga saker som: 1) var männen kåta innan? 2) hade bilderna någon särskild sexuell anspelning? 3) hur ställdes frågorna, eller var det spontana angivelser? och 4) fanns det fler frågor vi inte fick veta svaren på? En fråga till: 5) detta med att hitta bra gråterskor som gråter mycket och ofta … tankar om hur detta kan påverka resultatet? Inte?

Förutom dessa saker kan man också fundera på ifall det fanns någon särskild tanke med att inte testa omvänt på mäns tårar, men det är klart, de ansåg väl inte att mäns gråt var något som ens finns och att sexlustdämpanden bara behövs mot våra djur till män? Och ska jag ens börja gå igång på det obefintliga HBT-perspektivet? Nä jag orkar inte.

– –

NY Times har en längre artikel som kanske kunde gett svar. Men det blir mest fler frågor faktiskt.

– – –

Update: Mer grundlig kritik hittas på Newsweek. ”Oj var det om aggressivitet?” Lol.