Älskade slidkrans

Nyordslistan = glädjebud

Språkrådets lista på årets viktigaste nyord har plockat med RFSU:s lanserade slidkrans. Det är riktigt trevligt att höra, för även om jag är skeptisk till artificiell ändring av språket måste man ändå erkänna att allt som pressar undan myter är av godo. Och liksom, funkar det så funkar det och snart blir det ordet alla säger oh yeah.

Jag minns gärna 00-talet som decenniet där oskulden avmytifierades. Fast det är nog bara början detta.

Det är det här bögeriet vi vänder oss mot

För den som julsovit på granskningen av Nyheter24 om blodgivningsskandalen är det dags att komma ikapp.

Man blir faktiskt lite stolt att tillhöra familjen Nyheter24 när man läser artikelsviten av Micke Kazarnowicz om hur höstens glada bud om tillåten blodgivning för homosexuella män mest var en rökridå för samma gamla myter. Ska du ge blod som homosexuell man måste du leva celibat i ett år först.

Samtidigt  välkomnas sexköpare, gammblod används och som vanligt är varje heteroparbildning lika med garanti på säkerhet, helt utan tankar på att det är många som är mindre monogama än de säger. Riskbeteende underordnat bögbeteende med andra ord. Eventuellt också smutsiga pengar inblandat, även om jag tror mer på fördomar än ekonomi i detta fall.

Mest av allt liknar ju hela grejen en serie av Sara Granér där en skön snubbe menar att det ju inte är homosexualitet i sig som är ett problem: ”Det är det här bögeriet vi vänder oss mot!”

Spot on där, en spådom i färg värdig framtidstecknaren Isaac från teveserien Heroes.

Lulz med tvåsamheten

Om jag inte redan älskade att vara hemma över jul så mycket skulle jag önska mig föräldrar som dessa. Pillow Talk goes folklore och roliga historier:

”Norrlandsbonden ringer sin son i Stockholm några dagar före julafton.

– Ja vill int förstöra helga för dig men ja måst tala om att din mamma och ja ska skiljas.

– Vad pratar du om pappa? skriker sonen.

– Vi stå in ut me varann längre och ja ork int prata mer om dä. Ring systra din i Malmö och tala om de för na.

Sonen ringer i panik till systern som exploderar i telefonen:

– Aldrig i livet att de ska skiljas, säger hon. Jag tar hand om det här!

Hon ringer på en gång till pappan och säger bestämt:

– Ni ska inte skiljas! Gör ingenting förrän vi kommer!

Pappan lägger på luren och vänder sig till frun:

– Dä fixat. De kommer hem till jul och betala resa själva!”

– – –

(Snott av Sundsvalls Tidning från augusti, men det är säkert en äldre historia än så.)

Ligg som en feminist

Trots halvlöften om att släppa det är jag tvungen att fortsätta harva på om ”Feminister har bättre sex”. Det har kommit upp så mycket nytt intressant.

Det är sant att man inte behöver gå längre än till kommentarerna på Gudrun Schymans och Veronica Svärds svar på kritiken mot Bättre Sex-kampanjen i Expressen för att se hur fördomar om feminister och sex definitivt finns kvar. ”Hur kan det bli bättre sex med hår i maten?”. Som att 1. feminister måste vara anti rakning och 2. sex blir sämre av lite könshår/alla ogillar hår.

Att det finns goda skäl att försöka motverka sånt är alltså inget man behöver förneka, och motiven och behovet att prata om sex och att vidhålla det privata som politiskt är jag helt med på. Men jag tycker fortfarande parollen är wack.

Vetenskapliga invändingar som de Niklas Hellgren gör är en sak. Jag har också ifrågasatt den saken, men jag kan acceptera att det inte läggs så stor vikt vid forskningen och hänvisas till parollens lulzighet över faktabasering. Det är kul att säga och väcker uppmärksamhet – ja det är givet en bra taktik i många fall. Men tjena, då får man faktiskt sluta formulera sig som ”Det är också den otvetydiga slutsatsen av en forskningsstudie” och kalla det faktum – när det så fan heller är otvetydigt.

Det viktigaste är ändå inte sådana hål. Man kan få säga att feminister gillar sex och har det fett hur mycket man vill helt utan faktagrund för min del. Som sagt är jag för en provokativ, ironisk eller lekfull ton även om det skulle gälla lagförslag eller whatever. Problemet är bara det enkla att formuleringen ”feminister har bättre sex” implicerar att det finns ett Bättre Sex. Bättre sex än vilket då? Än vem då?

Ja, till och med några av Expressens kommentatorer fångar upp den saken. Och det är den implikationen som skapar skulden som Elin var inne på, och det är inte fråga om att Fi behöver beskriva sitt idealsex uttryckligen för att en sån sak ska kunna uppstå.

Detaljerna för vad som ingår i det bättre sexet – och vad som absolut inte ingår – det är för den med skuldkänslor att själv fantisera ihop utifrån egna fördomar. Om det behövs alltså, det är ganska många som faktiskt gett sig på att försöka beskriva kopplingen mellan feminism och bättre sex genom olika komponenter. Men du kan lista komponenter för mig hela dagen om du vill, aldrig får du fram en mix som skapar Det Bättre Sexet för alla att gå loss på lika mycket.

Girl on girl, alla gör det

DN ropar hurra och spår normernas upplösning. Det känns i alla fall så, och det känns även ganska ihåligt.

En studie av ungas sexualitet ligger till grund för en artikel i Dagens Nyheter. Artikeln menar att allt fler unga vägrar sätta en etikett på sin sexualitet och att framför allt tjejer i högre utsträckning än tidigare ”prövar sig fram” och har sex med personer av båda könen.

Att tjejer oftare har samkönat sex förklaras av forskaren Sven-Axel Månsson med att de är mindre låsta av normerna. Han menar också att handling har blivit mer betydelsefullt än identitet.

Men jaaa… Nä jag köper det inte.

Jag tycker det är väldigt positivt att tala om sexualitet utifrån handlingar och inte identitet, jag tror dock inte att det vi ser i DN:s artikel är ett särskilt tydligt tecken på att det är den allmänna tendensen. Ärligt talat är slutsatserna rätt så drastiska och framför allt tror jag inte en sekund på att det är normfrihet som gjort det mer tillåtet för kvinnor att ligga samkönat.

Normen är helt enkelt förändrad. Identitetsskapandet fortsätter som förr men i en heterokvinnas identitet blir det vanligare att lite tjejsex vid sidan av passar in utan att etiketten byts. Det är inte samma sak som en upplösning av etiketterna. Framför allt inte när vi mest talar sex och alla romantiska traditionsenliga tvåsamheter fortfarande är gammhetero.

Det är liksom inte samma allvar, för den tidigare potentiella homofobiskt ilskne. Jag tror inte att tjejers samkönade sex är något som accepteras mer nu i egenskap av autonom sexualitet, utan genom att tanken görs tilltalande även i heteromäns fantasier. (Det behöver inte ha med manlig makt att göra, det gör bara fler inblandade positivt inställda.)

Jag är alltså inte skeptisk till att det kan ha blivit vanligare med samkönat sex, eller att attitydförändringar gjort det lättare att ha. Inte heller till att det gäller tjejer främst och att män fortfarande har svårt att gå samkönat utan motstånd. Jämför exempelvis Madonna/Britney med Adam Lambert och keybordisten. Man gör det dock enkelt för sig genom att bara hävda att män är större homofober.

Månsson: ”Dessutom är det väl känt att män är mer homofobiska än kvinnor.”

Det är att förenkla delvis eftersom man i så fall missar att man kan vara homofob gentemot kvinnor (trots nyss nämnda tjejsexfantasier), men framför allt för att jag tror att mycket homofobi är mer just identitetsskapande än det är faktiskt förakt. Det är viktigare att ingen tror att jag är bög än att jag hatar alla bögar. En ytlig tolerans är därför rätt menlös. Klassikern är att man säger att ”bögar väl är ok, så länge de inte klänger på mig” och jag tror det har lite att göra med att känna sig attackerad och mer att göra med att man blir tagen för bög.

Att baserat på hur stor del av populationen som haft samkönat sex/begär uttala sig om varför de haft det eller vad de skulle kalla sin sexualitet är naturligtvis också galet. Ett tips till nästa gång är att bara ha med deltagare i studien som definierar sig som heterosexuella, så kanske man kunnat pressa hårdare på resultatet ifall många ändå haft samkönat sex.

– – –

Andra som skrivit om detta är Trollhare och HBT-Sossen.

Orgasmkörning avgör jag

Vintersolstånd ute, och nej jag tänkte inte göra några ståkuksvitsar på det, men det är en annan lam sak på gång idag.

Jag vet inte om jag ska kalla det för aktivism eller något slags pseudovetenskap i första hand, men det finns i alla fall en organisation som uppmanar till Global Orgasm under vintersolståndet. Vetenskapen är alltså en mätning av ehm vibbar i luften eller nåt, som eventuellt påverkas om människor ligger och kommer extra mycket under samma dag. Ingen anledning att dölja min skepsis här. Doften av new age brukar få mig att välja en annan väg.

Vidare menar man att detta ska främja fred, och rättvisa genom ökad kärlek och förståelse, samt hindra klimatförändringar genom att sno tid från konsumtionen ifall vi alla stannar hemma från julhandeln och runkar istället.

Jag är ledsen, men jag föredrar sex av lust eller möjligen tristess. Det finns nog bättre sätt att rädda världen. Och vad gäller mätningarna… Kan man inte bara mäta dåliga vibbar i luften under exempelvis sabbade demonstrationer i danmark istället? Jag tar mig en frigid dag i ren trots i alla fall.

– – –

Det är möjligt att uppdateringarna blir lite slöa här under julhelgen. Passa på att skicka mig frågor under tiden – var med och sätt agendan för Pillow Talk 2010! Jag vill ha ämnen, funderingar och problem att behandla.

gustav.almestad@nyheter24.se

Mera mess

För ett par veckor sen tipsade jag om nattensmess.se, idag blir det mera mess. Messed up mess.

Fel SMS bjuds man närmast oändligt antal felskickade SMS tillsammans med uppgifter om vem det egentligen skulle till, var det hamnade och eventuella reaktioner från fel mottagare. Det är ännu en sån nattsömnsmördare som får en att sitta uppe till halv fem på morgonen och väcka grannar med gapflabb.

Jag tycker nog fortfarande att Nattens Mess är bättre i genren, det är något vidare lockande i att läsa sånt man faktiskt inte vet var det skulle. Men alla de som blir svåra att få fram varför de är roliga passar istället utmärkt hos Fel SMS. En hel del har också riktigt dråpliga svar från mottagaren.

Populärast verkar det vara att skicka sånt som skulle till partnern till sin mamma eller pappa.

– – –

Ett bonustips idag är förresten Elins debattartikel i Expressen. Sen kan vi vara tysta med feministsexet ett tag.

Alla får bulle och medalj

Glöm sökandet efter den ultimata älskaren.

En del av det som störde mig med ”Feminister har bättre sex” är en sidoeffekt av en större sak som stör. Nämligen den ihopgeggade blandningen av trams och allvar när det kommer till definitionen av bra sex och hur man uppnår det. Främst den konstiga föreställningen om att vara bra i sängen.

Som något slags elitidrottande fortsätter man tala om ”bra älskare”. 100 procent prestation. Man kanske erkänner abstrakta värden som känslighet, men det är fortfarande en prestation det också.

Bedrifter och storverk, eller kanske som Elin skriver en tro på engagemang som automatisk win. Men frågan om du är ”bra i sängen” är en annan än frågan om du har bra sex. Den som kallas just bra i sängen till exempel, har han eller hon bra sex själv då eller bara den som blivit worked on by the master? Det låter som krav på dig att prestera och krav på mig att komma av din prestation. Rätt trist.

Notera att jag inte skrev ut älskare/älskarinnor nyss. Det är fortfarande ett manligt värde att vara bra i sängen, lätt att mäta och exemplifiera med en rad grejer vars motsvarighet sällan nämns/finns för kvinnor – såsom ”uthållighet”, koll på klittan, eller varför inte stor kuk. Få henne att komma, där har vi målet, och nyss nämna exempel ses som vägar dit. Mannens orgasm är däremot förväntad så kvinnan har liksom inte nåt att prestera. Undantag finns men jag tror på det här som en generell bild.

Intressant nog tror jag ändå att det är i den frågan man finner bra sex. Vad har hänt som var så bra förutom att jag kommit? Inte så konstigt att man gärna talar varmt om sex med kärlek, make-up-sex eller argknulla. Starka känslor är definitivt en sak att höja mycket med. Lätt en brantare kurva uppåt än något framtaget av en skillad jävla sexidrottsman. Man får gärna förvänta sig en lägstanivå av engagemang och kanske koll, ha preferenser på utseende eller vad som helst som tänder en, men i allt sex på fler än en person tror jag mer på tillfällets och personkemins dynamik som den största faktorn till bra liggande.

Fuck prestation och tävling. Jag ger hellre bulle och medalj till alla som deltagit, även de oengagerade som inte hittar nåt mål alls. De hade antagligen lika trist själva ändå.

Citatet (2009.12.10)

Ur ”Sju skäl att gå hem och aldrig kliva ut igen”:

”3. Underkläder till jul. Rött och rosetter och små negligéer och pinglor … Gud. Sitter kvinnor i det här landet och klär ut sej till lilla sexiga tomtemor på julafton? Säg att det inte är så.”

Av Linna Johansson.

Alltså jag har ju sagt att Calvin Klein-bilderna senast är jävligt heta, men jag måste ändå flina en hel del åt den extrema underklädesoffensiven i reklamen varje jul. Till er som köper det som julklapp: Kolla för i helvete rätt storlek i alla fall.

Feminister har i alla fall sex

F! satsar på kampanjen ”Feminister har bättre sex”. Det är förstås inte bara tomma ord, det är grundat på en amerikansk undersökning, meeeen … jag är ärligt talat skeptiskt.

Som motvikt till en långlivad dryghet riktad mot (kvinnliga) feminister, att de bara behöver kuk etc, känns det förstås bra att Feministiskt Initiativ slår mynt av den amerikanska undersökning* som visade att de kvinnor i heterorelationer som var mer nöjda med sexlivet var de som kallade sig feminister.

Att den där undersökningen knappast är ett bevis tror jag att kampanjens initiativtagare är fullt medvetna om. En viss ironisk underton och kanske framför allt en satsning på chockeffekten av att prata om sex överhuvudtaget är nog den främsta styrkan och i ett sånt fall är det skit samma vad det finns för fakta bakom.

Kampanjen skulle däremot inte slå ifall inte feminister verkligen anser att de har bättre sex. Hey, jag nickade med glad igenkänning också först. Inte att jag skulle ha det i första hand, men fatta hur mycket mögliga fördomar jag har om kassa män som inte är jag och att det enda som hjälper mot egocentriska/okunniga män är en sexupplyst feminist som kräver rätt saker.

Indicier som sagt. Jag har åtminstone fått bekräftat av några olika kvinnliga vänner att alla män inte vet var klitoris sitter, i min jakt på bekräftelse av mina högmodiga fördomar, men att säga något som helhet om svenska män eller män överhuvudtaget är ju både onödigt och rätt meningslöst. Meningslöst är förstås nyckelordet.

Jag förstår att det finns tankar bakom som kanske att en feministisk kvinna är stärkt att kräva mer och veta bättre vad som är skönt, att en feministisk man kanske tjänar på mindre kukcentrering och inte får kukfail by pressure. Eller att maktbefriat är bättre. Men jag köper inte att man kan göra en sån generalisering genom ideologi. Maktskevheter hittar man tyvärr lite överallt och jag är nog inte heller ensam om att ha fått höra rätt mycket sexfientliga haranger från feministiskt håll, som skulle göra många hämmade av skam snarare än medvetna om vad de vill.

Om denna kampanj funkar väldigt bra är det för att feminister tror att män är kassa och kvinnor för mesiga för att göra något åt det, såvida de inte är feminister.

Blåsa upp ordet SEX på en tygkasse/T-shirt är också väldigt mycket insändare i Kamratposten. ”Made you look”. Men särskilt wack är i alla fall den film som slängts upp på YouTube. Jag kan verkligen inte avgöra om de scener som klippts ihop är menade att föreställa så bra sex som feminister har eller så kasst sex som andra har, och eeehm är det inte lite heteronormativt jao?

Det är klart, det finns väl skäl att fokusera på heteros – bögar och flator måste väl ha skitbra sex med varandra, same equipment och allt? Eller så är det just såna förenklingar som fuckar upp (heh) det för oss.

Man ska inte likställa ”kvinnor” med ”feminister”, men någonting säger mig att kampanjen gör det ändå. I sådana fall kunde man också fråga sig vad som är uppe när Expressens artikel om hur var femte kvinna är missnöjd med sitt sexliv ackompanjeras av en webbpoll där det snarare ser ut som att det är män (45%!) som är mest missnöjda. Är det feminismens fel? Eller borde de bli feminister?

Feminister har i alla fall sex, och feminismen har all potential att vara sexpositiv, -radikal och lära de flesta ett bredare register än polariteten man-kvinna. Det säger däremot mindre om hur eventuellt fett sex de har som bara kör utan att tänka på idealen.

– – –

* Det är inte uttryckligen pga denna undersökning som kampanjen startats, men en mycket kvalificerad gissning, säger jag.

Läs gärna även Elin om saken.

Och varför inte Gudrun Schyman på Newsmill. (Eh bildtexten på henne i detta inlägg är till en annan artikel – om Let’s Dance – men går inte att ändra pga New N24-trassel. Men erkänn att det blir roligt vitsigt med den texten.)